Birlikte Okuyoruz

Birlikte Okuyoruz

25.03.2024 243

Okulumuz bünyesinde oluşturulan "Birlikte Okuyoruz" projesi kapsamında velilerimiz ve öğretmenlerimiz , Mart ayında Prof. Dr. Doğan Cüceloğlu'nun "Geliştiren Anne Baba" kitabını okudu. 

Ay sonunda kitabı okuyan velilerimizin ve öğretmenlerimizin katılımı ile okul kütüphanesinde kitap ile ilgili keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi. 

"Birlikte Okuyoruz" ailesi, her ay bir kitap okuyup, ay sonunda da söyleşilerine devam edecek.

25-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-202425-03-2024

 


“BİRLİKTE OKUYORUZ-1”  İZLENİMLERİ

Kitap Adı: Geliştiren Anne Baba – Doğan Cüceloğlu

 “Bir kitap okudum ve bütün hayatım değişti.” der, Orhan Pamuk “Yeni Hayat” isimli kitabına başlarken. Siz varın bir de okuyup edinimlerini paylaşmanın sebep olduğu değişimleri düşünün!

25 mart pazartesi günü okulumuzun kütüphanesinde izlenimlerimizi ve farkındalıklarımızı paylaşmak üzere toplandık. Ancak toplantı sonunda edindiğim fikir; bunun bir kitap farkındalığından çok daha fazlası olduğuydu. İlk toplantı olması ve daha önce okulumuzda denenmemiş olması öyle zannediyoum ki herkeste biraz heyecana sebep olmuştu.

Toplantının açılış cümlesi oldukça yatıştırıcı, paylaşımcı ve güven vericiydi:

------ “Birlikte öğrenmeye geldik!”

Böylece katılımcıların özel kimlikleri (öğretmen/veli, anne/baba, kadın/erkek, çocuklu/çocuksuz, evli/bekar) bir yana bırakılarak yalnızca insan üzerinden hareket edildi.
Duygulu anlar yaşandı. Gözler buğulu, boğazında yutulamamış, yarım kalmış çocukluk lokmaları, sindirilmiş ergenlik hayalleri; ancak gönlünde hayatın anlamına ve güzelliğine dair umutlar toplantının akış rotasıydı.
Bazı katılımcılarımız, çocukları için işten ayrıldığında üzüldüğünü, ancak insan yetiştirmek, çocuğa artı değer katmak amacını bu kitapla fark ettiğinde sevindiğini; bazısı çocuklara yetemediğini düşündüğü için kaygılandığını, fakat kendisinin de bir insan olduğunu kitapla anladığını, rahatladığını ifade ettiler.

Çocuk büyütürken zorlanan katılımcılarımız, kitaplarla terapi olduklarını, “Çocuğu nasıl yetiştirmeliyiz?” sorusundan önce “Kendimi nasıl yetiştirmeliyim?” sorusunu sormak gerektiğini, değer gördüğümüzü hissetmek ve hissettirmek gerektiği görüşünü paylaştılar.

Annenin fedakar olduğu toplumdan anne-baba birlikte sorumluluk alan, duygudaş olan ailelere dönüşmemiz gerektiği, annenin de önce insan, kadın, eş olduğunun, babanın korkulan bir otorite olmak yerine sığınılan liman olması gerektiği vurgulandı.

Zamanla alışkanlıkların ve algıların da değiştiği,  kız-erkek ayırımının azaldığı, çocuğun bakımına katılan, çocuğunu sevmekten, öpmekten çekinmeyen babaların çoğaldığı, insanların çocuklarıyla birlikte öğrenip değiştiği, geliştiği hatırlatıldı.

Ataerkil ailelerin kontrolcü yanlarının açtığı zararlar anlatıldıktan sonra; çocukların büyümesi, yaşlıların bakılması ve insanın manevi doyumu için gerekliliği konular ve güzel dileklerle söyleşi gönülsüzce sonlandırıldı.

Bir sonraki kitabımız “Simyacı”. Hayalleri olan ve hayallerine inananlarla buluşmak üzere……   Hilal ATABAY

 

Katılımcı velilerimiz;Şükran SANATÇI, Özlem KARACA, Esra AKÇELİK, Gülsemin İRVEN, Nazmiye OKYAY, Ayşe COŞANAY 

Katılımcı öğretmenlerimiz, Seda ERSİN, Saliha TURHAN, Cansu  BIKMAZ , Ercan BAŞTÜRK, Hilal ATABAY

Kütüphane memurumuz, Hatice PEHLİVAN

Katılım ve katkılarınızdan dolayı yürekten teşekkürler……….